Meest gestelde vragen over het energietarief

Het energietarief, we weten bijna allemaal wel wat het is maar wat betekent het nou eigenlijk en wat komt er allemaal bij dit tarief kijken. Wij leggen het je uit!

Kiezen voor een vast of variabel tarief?

Als je de zekerheid wilt over je energiekosten, dan kun je het beste kiezen voor een vast tarief. Je betaalt dan een vast energietarief tot je contract afloopt. Hierdoor kun je niet profiteren van prijsdalingen in de markt, maar sta je ook niet voor de verrassing dat de prijzen stijgen. Als je kiest voor een variabel energietarief kun je hier wel van profiteren. Hou er wel rekening mee dat de prijzen in één keer flink kunnen stijgen. De variabele tarieven wijzigen twee keer per jaar of soms per kwartaal. Dit staat vermeldt in je contract.

Wat is gasregio toeslag?

Dit is een extra toeslag die je betaalt per verbruikte kubieke meter gas. Dit bedrag brengt je energieleverancier in rekening om gas bij je thuis afgeleverd te krijgen. Over het algemeen geldt dat hoe verder je van Groningen woont, hoe hoger je gasregiotoeslag is. Een leverancier mag deze toeslag op het energietarief zelf bepalen.

Wat is energiebelasting en ODE?

Energiebelasting is een bedrag dat door de overheid is opgelegd. De belasting geldt per verbruikte eenheid stroom en/of gas. Het doel van deze belasting is het bewuster omgaan met je energieverbruik. Dit bedrag wordt geheven voor zowel stroom als gas.

Opslag Duurzame Energie of te wel ODE is een onderdeel van het energietarief dat geldt voor stroom en gas. Dit wordt geheven om de investeringen in duurzame energie te stimuleren.

Wat is vermindering energiebelasting?

De vermindering energiebelasting is een bedrag dat je eens per jaar terug terugkrijgt van de overheid. Dit bedrag wordt in mindering gebracht op je verschuldigde energiebelasting van je stroomaansluiting. Je krijgt dit bedrag terug omdat je over een deel van je energieverbruik geen belasting hoeft te betalen. Hierdoor wordt je energietarief een stuk lager van.

Hoeveel is het energietarief?

Het energietarief wisselt elke maand en dus kunnen we niet precies vertellen hoeveel het bedraagt op dit moment. Je kunt dit wel te weten komen door een vergelijk te maken van het energietarief.